Εκτύπωση

Γαστρονομία

Η Βοιωτία είναι φημισμένη για τα προϊόντα και τις γεύσεις της. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα επιδιώκουν να συνδυάζουν την εκδρομή τους στην περιοχή με φαγητό στα όμορφα ταβερνάκια, που προσφέρουν χαρακτηριστικά πιάτα.

Πασίγνωστη είναι η ποιότητα του κρέατος, αλλά και η χρήση του ως κύριου υλικού παρασκευής πολλών συνταγών. Κρέας στη σχάρα ή στη σούβλα, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, λουκάνικα, κοντοσούβλι και παϊδάκια είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που προτιμούν κατά κόρον οι μυημένοι στη βοιωτική κουζίνα. Σε πολλά εστιατόρια σερβίρονται και μαγειρευτά φαγητά, όπως αρνάκι φρικασέ, κουνέλι στιφάδο, κοκοτάκια, κόκορας «μεθυσμένος», γίδα βραστή και αρνάκι «κλέφτικο».

Σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των γαστρονόμων έρχονται οι σπιτικές πίτες. Το φύλλο ανοίγουν φυσικά οι γυναίκες της Βοιωτίας, οι οποίες στη συνέχεια παρασκευάζουν χορτόπιτες, τυρόπιτες, τηγανόψωμα, τσουκνιδόπιτες  και τραχανόπιτες.

Φημισμένες είναι οι περιοχές της Βοιωτίας και για τα τυριά τους. Στον τομέα αυτό έχει την τιμητική της η Αράχωβα για την παραγωγή της φορμαέλας, που παράγεται αποκλειστικά εκεί και είναι χαρακτηρισμένο προϊόν Π.Ο.Π. Επίσης, σας συστήνουμε να δοκιμάσετε τα περίφημα σαγανοτύρι και οψιμοτύρι, που παράγονται σε όλο το Νομό. Το οψιμοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο γιαούρτι τριών ημερών, το οποίο ανακατεύεται με αλάτι και αφήνεται να ζυμωθεί για τρεις ημέρες.

Στη Βοιωτία θα βρείτε, εξάλλου, εξαιρετικό ελαιόλαδο (εάν είστε τυχεροί θα βρείτε και αγουρέλαιο), ντόπιο κρασί και τσίπουρο (στο Δίστομο θα βρείτε το πιο φημισμένο τσίπουρο).

Τις χειμωνιάτικες νύχτες απολαύστε χυλωμένη φασολάδα, σούπα λαχανικών, τραχανά και χυλοπίτες  ενώ το καλοκαίρι γευτείτε φρέσκα ψάρια από τον Κορινθιακό κόλπο.

Πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη βοιωτική κουζίνα προέρχονται από τοπικές οικοτεχνίες ή βιολογικές καλλιέργειες. Στη φυτική παραγωγή κυριαρχούν το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά και τα δημητριακά. Η πατάτα και η ντομάτα κυριαρχούν στον κάμπο των Θεσπιών.. Όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο επικρατούν τα αιγοπρόβατα. Εξαιρετικό είναι και το μέλι, καθώς είναι εξαιρετική η τεχνική των μελισσοκόμων της Βοιωτίας.
Το κρασί από τους αμπελώνες της Άσκρης είναι επίσης εξαιρετικό και αξίζει να το δοκιμάσετε.
 



  
 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias