Εκτύπωση

ΚΥΡΙΑΚΙ

Η Κοινότητα Κυριακίου απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Απαρτίζεται από τους οικισμούς Κυριάκι, Παναγία Καλαμιώτισσα, Ταρσός, Καριότι και Άγιος Αθανάσιος.
Κατά την αρχαιότητα στη θέση του Κυριακίου υπήρχε η πόλη Φλυγόνιο, που πήρε την ονομασία της από την ύπαρξη πολλών νερών στην περιοχή (το ρήμα «φλέω» σημαίνει αναβλύζω). Το Φλυγόνιο ήταν σπουδαία πόλη, καθώς λόγω της θέσης του, έλεγχε τις διαβάσεις που συνέδεαν τους ορεινούς δρόμους της περιοχής του Ελικώνα με τις παραλιακές οδούς. Η πόλη καταστράφηκε κατά τους Ιερούς Πολέμους (γύρω στο 350 π.Χ.) από τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα, ωστόσο εικάζεται ότι συνέχισε να κατοικείται για να καταστραφεί οριστικά από μεγάλο σεισμό τον 60 αιώνα μ.Χ.
Η μετονομασία της περιοχής σε Κυριάκι έγινε στα τέλη του 14ου αιώνα. Την εποχή της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοί του αγωνίστηκαν στο πλευρό μεγάλων οπλαρχηγών. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το Κυριάκι δέχτηκε τρία σκληρά χτυπήματα, από τους Ιταλούς (25 Μαΐου 1943) και από τους Γερμανούς (3 Οκτωβρίου 1943 και 25 Απριλίου 1944).
 
 
Αξιοθέατα

· Ακρόπολη του Φλυγονίου. Σώζονται τα ίχνη οχύρωσης του αρχαίου Φλυγονίου κατά την κλασική περίοδο. Από την αρχαία πόλη σώζονται, εκτός από τμήματα των τειχών, μόνο ίχνη άλλων κτισμάτων.
· Το Κάστρο και ο Πύργος του Ταρσού. Το πρώτο αφορά σε ίχνη οχύρωσης επάνω στο επίμηκες ύψωμα «Κάστρο», τα οποία καταδεικνύουν ότι η περιοχή αυτή αποτελούσε την ακρόπολη του οικισμού, που εκτεινόταν στους βορινούς πρόποδες του λόφου. Ο Πύργος βρίσκεται 300 περίπου μέτρα πιο κάτω. Ο Πύργος και το Κάστρο λογικά επικοινωνούσαν για να υπάρχει συντονισμός ως προς την εποπτεία της περιοχής.
· Η εκκλησία του Τίμιου Προδρόμου, στην ομώνυμη πλατεία του Κυριακίου, το εκκλησάκι της Παναγίας (η πρώτη εκκλησία του χωριού), στο προαύλιο του οποίου υπήρχε το νεκροταφείο του χωριού.
· Άγιος Γεώργιος Λάκκας. Ο ναός υπάγεται στη Μονή του Οσίου Λουκά. Η ιστορία του ξεκινάει από την παλαιοχριστιανική εποχή. Το πρώτο κτίσμα, του οποίου τμήματα του δαπέδου σώζονται μέχρι σήμερα, καταστράφηκε από σεισμό. Στην ίδια θέση χτίστηκε δεύτερος ναός τον 12ο αιώνα, που καταστράφηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Λίγο αργότερα χτίστηκε ο νεότερος ναός, ο οποίος αποκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 1999.
· Μονή Αγίων Θεοδώρων. Είναι χτισμένη επάνω σε απότομο βράχο και έχει πανοραμική θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Περιλαμβάνει δύο ναούς, του Οσίου Ιερώνυμου και του Οσίου Δαυίδ, και βιβλιοθήκη. Πιθανότατα η συγκεκριμένη θέση να κατοικούνταν ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε στο βράχο ασκητήριο με λίγους μοναχούς.
· Ναός Παναγίας Καλαμιώτισσας. Στη μικρή αυτή εκκλησία μόνασε για αρκετό καιρό ο Όσιος Λουκάς. Βρίσκεται σε ένα μικρό λιμανάκι που βλέπει στον Κορινθιακό  Κόλπο. 
· Ασκητήριο Οσίου Νικήτα. Το Ασκητήριο, που χρονολογείται το 12ο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται στη νότια πλευρά του Ελικώνα, επάνω σε απότομο βράχο και πολύ κοντά στην Παναγία Καλαμιώτισσα. Μοιάζει με αετοφωλιά και μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε αγροτικός δρόμος για να διευκολυνθεί η αναπαλαίωση της σκήτης του Οσίου Νικήτα. Εκεί ο Όσιος Νικήτας έζησε ολόκληρη τη ζωή του προσευχόμενος, χωρίς να κοιμάται καθόλου.



Φυσικές ομορφιές

Στη θέση Παμπλούκι οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι συνδυάζονται με τη θέα στον κόλπο της Ζάλτσας και τα δαντελωτά ακρογιάλια του Κορινθιακού κόλπου. Ανάμεσα στις περιοχές Αγίας Άννας και Κυριακίου, βρίσκεται η Αρβανίτσα, μία υπέροχη τοποθεσία γεμάτη έλατα, μεταξύ των δύο ψηλότερων κορυφών του Ελικώνα.
Στην περιοχή της Παναγίας Καλαμιώτισσας θα βρείτε δαντελωτές ακρογιαλιές με καθαρά νερά και ήσυχες παραλίες. Για μπάνιο φημίζεται και η παραλία του Αλμυρού στον Ταρσό. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε με τη βοήθεια των ντόπιων βαρκάρηδων τα νησάκια Άμπελο και Δασκαλειό


Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκδηλώσεις
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διήμερες εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι νεκροί του Ολοκαυτώματος. Επίσης, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, η Κοινότητα Κυριακίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. Στο τέλος Αυγούστου  πραγματοποιείται και το ετήσιο πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου.
Τις θερινές σας διακοπές στην περιοχή αξίζει να συνδυάσετε με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ελικώνα, στην Αρβανίτσα. Συναυλίες,, ημερίδες εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και εναλλακτικές δραστηριότητες προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.


Υποδομές

Το Κυριάκι χαρακτηρίζεται από όμορφα περιποιημένα σπίτια, σε στενά δρομάκια. Η κεντρική πλατεία προσφέρεται για ηρεμία, ξεκούραση και ουζάκι.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες θα βρείτε στο χωριό. Επίσης, λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία (γύρω από την κεντρική πλατεία), καφέ- μπαρ, και ταβέρνες. Αναψυκτήριο λειτουργεί και στην Αρβανίτσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής.

 


 

 Χρήσιμα τηλέφωνα
 Κοινότητα Κυριακίου 22670-51204/ 51104, fax: 22670-51420
 ΚΕΠ 22670- 51800
 Αστυνομικό Τμήμα 22670- 51226
 ΕΛΤΑ 22670- 51450
 Αγροτικό Iατρείο 22670- 51225
 Φαρμακείο 22670- 51212
 ΚΑΠΗ 22670- 51555
 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias