Εκτύπωση

ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Ο δήμος Κορώνειας βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λιβαδειάς, στους πρόποδες και τις πλαγιές του Ελικώνα. Απαρτίζεται από το ομώνυμο χωριό, καθώς και από τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Αγίας Άννας, Αγίας Τριάδας και Αλαλκομενών.
Η αρχαία Κορώνεια  υπήρχε από τα ομηρικά χρόνια και μάλιστα ο Όμηρος αναφέρει ότι πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Ιδρύθηκε από Θεσσαλούς που είχαν καταφύγει στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την παράδοση, την ίδρυσε ο θετός γιος του Αθάμαντα, Κορωναίος. Η μεγάλη φήμη της αρχαίας Κορώνειας οφειλόταν στη μεγάλη γιορτή των Βοιωτών, τα Παμβοιώτια, που τελούνταν στο ναό της Ιτωνίας Αθηνάς, στην είσοδο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της γιορτής σταματούσε κάθε εχθροπραξία. Εκτός από το ναό της Ιτωνίας Αθηνάς, ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη βωμού του Επιμήλιου Ερμή και των Ανέμων στην αγορά, ναού της Ήρας και ναού του Ηρακλή. Επίσης, στην Κορώνεια υπήρχε ο ναός του Λαφύστιου Δία, όπου ο Αθάμας επρόκειτο να θυσιάσει τον Φρίξο και την Έλλη. Τα δύο παιδιά σώθηκαν φεύγοντας επάνω στο χρυσόμαλλο κριάρι.
Η αρχαία Κορώνεια καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 171 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι έχουν ταυτίσει την αρχαία πόλη με κάποια ερείπια που βρέθηκαν στο λόφο πάνω από τον ποταμό Φάλαρο, νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Μαμούρα.
Στη νεότερη ιστορία της Κορώνειας ξεχωρίζει η παρουσία του Δημητρίου Υψηλάντη στον Κουτουμουλά, πριν από τη μάχη της Πέτρας το 1829. Ο οπλαρχηγός είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του σε χάνι του χωριού.



Αξιοθέατα

· Τείχη Κορώνειας. Στην κορυφή της Παλιοθήβας εντοπίζονται πολυγωνικά τείχη ενός σημαντικού οχυρού της κλασσικής περιόδου με την ονομασία Τιλφούσσιον.
· Σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας. Βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού Αγία Τριάδα. Το εσωτερικό του αποτελείται από μία αίθουσα 8Χ10 μέτρα. Στην οροφή υπάρχει άνοιγμα 0,7Χ1,2 μέτρα. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ως ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες. Μάλιστα, στην είσοδο του Σπηλαίου υπάρχει η επιγραφή «Κορώνεια Νύμφη». Στα ευρήματα συγκαταλέγονται αγγεία, έργα μικρογλυπτικής και διάφορα αφιερώματα.
· Στη βόρεια πλευρά του λόφου υπάρχει μεσαιωνικός πύργος.
· Μονή Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για Μονή στην Κορώνεια εντός της οποίας υπάρχει μικρό βυζαντινό εκκλησάκι στο οποίο εντοπίστηκε μεγάλη επιγραφή των Μακεδονικών χρόνων. 



Φυσικές ομορφιές

Στην τοποθεσία Άγιος Ταξιάρχης Πόντζας, στο δρόμο προς την Αγία Τριάδα, θα βρείτε μια πολύ ωραία τοποθεσία με τρεχούμενα νερά. Στη συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ γραφικό χωριό Αγία Τριάδα. 5818 Τοποθεσία Πόντζας
Επίσης, η Αγία Άννα είναι όμορφο ορεινό χωριό μέσα στα έλατα. Στην περιοχή σχηματίζονται πολύ μικρές λίμνες (δολίνες), που δημιουργούνται από τη μεγάλη συγκέντρωση νερού κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ιδανικό για περιπάτους είναι το δάσος της Κορώνειας, μέσα στο οποίο υπάρχουν πηγές και διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, το Κεφαλόβρυσο.



Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκδηλώσεις
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζονται η Κοίμηση της Αγίας Άννης στις 25 Ιουλίου στο ομώνυμο χωριό, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα και η γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στην Κορώνεια.
Υποδομές
Στο χωριό Αγία Άννα θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες. Σε όλες τις περιοχές του δήμου υπάρχουν ταβερνάκια με γευστικότατο φαγητό.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

 



Δήμος  Κορώνειας 22610-43621-43622
Κέντρο Υγείας 22610-94203-98222
Αστυνομικό Τμήμα 22610-43333

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias