Εκτύπωση

ΑΝΤΙΚΥΡΑ

Η Αντίκυρα είναι παραθαλάσσιο χωριό στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου και στη νοτιοδυτική γωνία του νομού Βοιωτίας. Απέχει 37 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά. Η  πρώτη  κατοίκηση της περιοχής έγινε τον 16ο αιώνα π.Χ στη θέση  Παλάτια, που ονομάστηκε «Κυπάρισσος». Με την ονομασία αυτή πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Μετά  τον 9ο π.Χ. αιώνα είναι γνωστή με το σημερινό της όνομα. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής της Αντίκυρας ήταν ο μυθικός ήρωας Αντικυρέας, ο οποίος θεράπευσε τον Ηρακλή από τη μανία που τον είχε καταλάβει. Κατά την αρχαιότητα η Αντίκυρα υπήρξε ισχυρή ναυτική δύναμη, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο το λιμάνι της Αντίκυρας χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους για μεταφορά στρατού και εφοδίων.

Aπό τις νεότερες σελίδες της ιστορίας της Αντίκυρας ξεχωρίζει η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της, οι οποίοι τον Ιούλιο του 1943 ανέκοψαν (μαζί με κατοίκους από το Δίστομο και το Στείρι) τη διέλευση ισχυρών ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων στη χαράδρα της Στενής, προξενώντας σημαντικές απώλειες στους εχθρούς. Μάλιστα, η τοποθεσία, λόγω της σπουδαιότητας της μάχης και των μεγάλων απωλειών των εχθρών, ονομάστηκε «Μικρό Στάλιγκραντ». Την ίδια χρονιά η Αντίκυρα ορίστηκε Κοινότητα.

Η Κοινότητα αριθμεί περίπου 3.000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας της ανάπλασης των ακτών και παραλίων της γύρω περιοχής.

 


Αντίκυρα - Αξιοθέατα

· Η αρχαία πόλη της Αντίκυρας.
· Τμήματα από τείχος αρχαίου λιμένος, αρχαίες οικίες, νεκροταφείο της ύστερης αρχαιότητας, αλλά και τμήματα από πρωτοελλαδικό οικισμό (δάπεδα της Πρωτοελλαδικής ΙΙ και ΙΙΙ περιόδου και οικία τύπου μέγαρο της πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου) σώζονται μεταξύ άλλων στην τοποθεσία «Παλάτια».  Σημαντικά είναι και τα ερείπια των ναών της Αθηνάς (6ος- 5ος π.Χ. αιώνας) στην κορυφή του λόφου του Σιρού και της Αρτέμιδος στην περιοχή της Κεφαλής. Επίσης, γνωρίζουμε την ύπαρξη ναού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα, θεάτρου και δύο γυμναστηρίων, ωστόσο κανένα από τα κτίρια αυτά δεν σώθηκε. Κατά τη Βυζαντινή εποχή, επάνω στα ερείπιά τους, χτίστηκε πεντάκλιτη βασιλική.
 


Φυσικές ομορφιές

 

Η Αντίκυρα διακρίνεται για τις όμορφες παραλίες της. Η πιο χαρακτηριστική είναι η παραλία του Αγίου Ισίδωρου, που έχει τιμηθεί με τη Γαλάζια Σημαία για τα ολοκάθαρα νερά της. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στην παραλία της Αντίκυρας, αλλά και στην πλαζ στο «Λιµάνι Κούτρου». Εκτός από τα καταγάλανα νερά, σάς προτείνουμε να θαυμάσετε και εκπληκτική θέα στις περιοχές Προφήτης Ηλίας, Κεφαλή και Φάρος.

 


Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκδηλώσεις

Στην Αντίκυρα εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. Περίφημες είναι και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται την περίοδο της Αποκριάς. Κάθε δεύτερο έτος, στα τέλη Ιουνίου, φιλοξενείται η «Ναυτική εβδομάδα». Η διοργάνωση περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και συναυλίες με κύριο θέμα το νερό και τους ναυτικούς
Υποδομές
Για διαμονή θα βρείτε πολλά παραθαλάσσια ξενοδοχεία, δωμάτια και διαμερίσματα. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα γευτείτε φρέσκο ντόπιο ψάρι.  Υπάρχει η δυνατότητα ερασιτεχνικής αλιείας και ψαροντούφεκου, όπως και διαφόρων άλλων θαλάσσιων σπόρ. 
Η Αντίκυρα διαθέτει λιμάνι πρόσδεσης μικρών σκαφών µε παροχές ρεύµατος και νερού. Επίσης, το μικρό λιμάνι της πρώτης παραλίας του Αγίου Ισιδώρου είναι ένα φυσικό αλιευτικό καταφύγιο για τις περιπτώσεις άσχημων καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή υπάρχει αναρριχητικό πεδίο, (αναρριχητικό πεδίο Κωνσταντίνας) για τους λάτρεις αυτού του σπόρ.


Χρήσιμα τηλέφωνα                        





 Κοινότητα  Αντίκυρας 22670-41474
 Αγροτικό Ιατρείο Διστόμου 22670-22222
 Φαρμακείο 22670-41296
 Λιμεναρχείο 22670-41205
 ΟΤΕ 22670-41307
 ΚΤΕΛ 22670-41279
 ΕΛΤΑ 22670-42454

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias